ENDODONTSKI TRETMAJI SO POMEMBEN DEJAVNIK DOLGOŽIVOSTI ZOB

Zdravljenje zob je prioriteta naših strokovnjakov.

ENDODONTIJA

Endodontija je veja stomatologije, ki se ukvarja z zdravljenjem procesov v zobni pulpi, ki daje zobu vitalnost z oskrbovanjem s čutnimi živci in krvnimi žilami. Zobna pulpa, ki se nahaja v notranjosti zoba, je prepredena z živčnimi vlakni in varuje zob pred škodljivimi dejavniki okolja ter mu omogoča čutiti.

Če zob, ki ima karies, ni zdravljen pravočasno, bo zaradi delovanja bakterij iz kariesa prišlo do vnetja. Vnetni proces spremljata izrazita občutljivost na temperaturne dražljaje in pulzirajoča bolečina, ki lahko sčasoma pripelje do otekline.

Z endodontskimi tretmaji lahko rešimo poškodbo zob pred puljenjem in jih trajno rekonstruiramo.

Pri vnetju zobnega živca lahko zob zdravimo tako, da s posebnimi instrumenti odstranimo vneto mehko tkivo, koreninske kanale očistimo, razkužimo in zapolnimo.

Po RVG slikanju bo zobozdravnik ocenil stanje zoba in začel ustrezno zdravljenje.

Zdravljenje, ki se izvaja v anesteziji, se začne z odpiranjem zoba, vneto mehko tkivo se odstrani s posebnimi instrumenti, živčni kanali pa se očistijo in razkužijo.

Ko je zob pripravljen, se koreninski kanali zapolnijo z ustreznim sredstvom, ki zob zatesni in s tem prepreči ponovno vnetje. Na polnilo je treba vstaviti zalivko, pri večjih poškodbah je treba narediti zobno nadgradnjo in krono.

Na naši kliniki uporabljamo japonsko strojno tehniko za zdravljenje koreninskih kanalov Morita® z elektronskim določanjem dolžine koreninskih kanalov, do katerih zaradi morfološke strukture sicer težko dostopamo s klasičnimi instrumenti.

Nadgradnja

Nadgradnja se dela tako, da damo v korenino zoba majhen kol, ki je lahko izdelan iz kovinske ali kompozitne baze. S cementiranjem bo majhen kol postal čvrsta podlaga za nadgradnjo izgubljenega dela krone. Nadgrajeni zob je treba zaščititi s krono. Za zobe, ki so bili pred tem neustrezno zdravljeni in pri katerih koreninski kanali niso bili pravilno zapolnjeni, obstaja možnost endodontske revizije, pri kateri se odstrani staro polnilo iz kanala in se potem naredi novi endodontski tretma. Endodontski tretmaji so pomemben dejavnik dolgoživosti zob in omogočajo rešitev zoba, ki bi bil izgubljen, pravilna izvedba tretmajev vpliva na prihodnost zob. Strokovnjaki klinike DentalPro menijo, da je vsak zob dragocen in je naš cilj narediti vse, da bi se izognili njegovi izgubi.

PREBERI VEČ

 

Bi nas radi obiskali?
Še danes se dogovorite za termin!


Dogovorite se za termin